Lundehusskolen BIR10.3

K1.84

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 20. august 2020, at skybrudsprojektet BIR 10.3 Lundehus Skole igangsættes og frigav en anlægsbevilling på 9,3 mio. kr., herunder 8,4 mio. kr. til projektering og udførelse af anlægsprojektet.

Formålet med skybrudsprojektet er at reducere risikoen for oversvømmelser ved skybrud ved henholdsvis kolonihaveforeningerne langs Strødamvej og i viadukten på Lersø Parkallé i sammenspil med øvrige skybrudsprojekter i masterplan Lersøparken.

Skybrudsprojekterne vil også blive anvendt til klimatilpasning af kloakken, idet bassinerne også vil blive anvendt til forsinkelse af hverdagsregn fra Lundehusskolen og Lersø Parkallé. Afkoblingen af de to områder vil finde sted de kommende år, og er ikke en del af medfinansieringsprojektet.

Status

Projektområdet ligger i delkloakopland 435, som er fælleskloakeret. Spildevand og regnvand fra oplandene ledes til Renseanlæg Lynetten via Pumpestation Strandvænget.

Projektet ligger i vandopland Bispebjerg, Ryparken og Dyssegård i skybrudsgrenen Lersøparken.

Plan

Projektet skal medvirke til at sikre lokalområdet mod skybrud op til en 100 årshændelse, klimafremskrevet til år 2110, ved etablering af en række skybrudselementer.

Ved også at anvende nogle af skybrudselementerne til håndtering af hverdagsregn opnås en økonomisk besparelse, idet der sker en samtidig klimatilpasning af kloakken.

Projektområdet skal fortsat være forsynet af HOFOR, og der ændres ikke på oplandets status som fælleskloakeret.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Projektet udføres som et skybrudsprojekt, og etableres som en forsinkelsesplads.

 

Skybrudsvandet ledes til forsinkelsesbassinet via skybrudsriste og ledninger fra Lersøpark allé og Bredelandsvej (Figur 1). Skybrudsbassinet består af en vestlig -, midterste - og østlig del. Vandet fra bassinet håndteres ved en kombination af nedsivning og drosling til kloak.

 

Skybrudsvandet fra Lersø Park allé forsinkes i den vestlige del af bassinet. Den vestlige del af bassinet forsynes med en membran, filtermuld og et drænlag der opsamler vandet over membranen og leder vandet på terræn til den østlige del af bassinet, som udgør et nedsivningsbassin der forsynes med faskiner. Både den vestlige - og østlige del af bassinet forsynes med et droslet overløb til kloakken.

Projektet har en samlet forsinkelses kapacitet på 3750 m3.

Projektet og placering af delelementerne.

 

Alle tre dele af bassinet modtager hverdagsregn. Den vestlige del af bassinet modtager hverdagsregn fra Lersø Parkallé og Lundehusskolen, mens den midterste – og østlige del af bassinet kun modtager hverdagsregn fra Lundehusskolen.

Den midterste del af bassinet modtager også hverdagsregn fra Lundehusskolen, og forsynes som den vestlige del af bassinet med en membran, filtermuld og et drænlag der opsamler vandet over membranen og leder vandet til det østlige nedsivningsbassin.

Da bassinerne er de samme, som indgår i skybrudsdelen af projektet, er forsinkelseskapaciteten den samme, 3750 m3.

Medfinansieringsprojekt

Skybrudsprojektet anlægges som et medfinansieringsprojekt efter reglerne herom.

Følgende anlægskomponenter indgår i medfinansieringsdelen:

  • Et grønt forsinkelsesbassin, som udgøres af en vestlig -, midterste - og østlig del. Den vestlige – og midterste del forsynes med filtermuld og membran.
  • Den vestlige – og østlige del forsynes med ledninger hvori vandet kan drosles til kloakken
  • Der etableres en rørledning fra den vestlige del af bassinet til den østlige del af bassinet.
  • I forbindelse med etablering af tre grønne forsinkelsesbassiner terrænbearbejdes det nærliggende område
  • Skybrudsriste til opsamling af skybrudsvand etableres i Lersø Park allé og på Bredelandsvej. Der etableres rørforbindelse under Lersø Parkallé og Bredelandsvej til et tilslutningspunkt i Lundehusparken.
  • Der etableres rørforbindelser fra tilledningspunkterne til regnvandet fra Lundehusskolen til bassinet i Lundehusparken
  • Der etableres faskiner til opmagasinering af skybrudsvandet og hverdagsregn i forbindelse med nedsivningen

 

Miljøforhold

Det vestlige del af bassinet, der modtager vand fra Lersøpark Allé, forsynes med membran, filtermuld og et drænlag, hvortil vandet siver, inden vandet ledes til nedsivningsbassinet. Skybrudsvandet renses gennem filtermulden. Bassinet forsynes evt. med et droslet overløb til kloakken.

Den midterste del bassinet, der modtager hverdagsregn fra Lundehusskolen, forsynes med membran, filtermuld og et drænlag, hvortil vandet siver, inden vandet ledes til nedsivningsbassinet.

Når projektet er gennemført, nedsives en del af regnvandet, mens en anden overskydende del af regnvandet drosles til fælleskloakken, indtil den droslede ledning kan kobles på Svanemølle Skybrudstunnel, som leder regnvandet til Øresund. Svanemølle Skybrudstunnel forventes ibrugtaget i 2031.

 

Projektet medfører at risikoen for at kolonihaverne langs Strødamsvej oversvømmes af fortyndet spildevand, reduceres til en gang hvert hundrede år i 2110. På samme vis vil risikoen for at viadukten på Lersø Park allé oversvømmes, blive reduceret betydeligt.

Økonomiske forhold

 

Anlægsudgifter

Anlægsperiode

Anlæg Bemærkninger

Medfinansiering

10 mio. kr.

2022 – 2023

Investeringsramme K1

Berørte matrikler

Matrikel nummer

Ejerlav

Arealerhvervelse

Rådighedsindskrænkning

Permanent

Midlertidig

Permanent (servitut)

Midlertidig

1268

Emdrup

 

 

 

X

Ovennævnte indgreb på de berørte matrikler gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. Permanent rådighedsindskrænkning (servitut) vil blive tinglyst på ejendommen. En midlertidig arealerhvervelse dækker over en ret til at bruge arealet ved typisk en betaling af en leje for brugsretten. Dette kan ske frivilligt eller ved ekspropriation.