K1.98 Harrestrup Å i Vigerslevparken, KV 36, KV 26b og KV94

K1.98

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Der er i projektpakke 2018 og projektpakke ’Igangsættelse af otte skybrudsprojekter’ afsat midler til skybrudshåndtering i Vigerslevparken og Harrestrup Å (Borgerrepræsentationen den 22. juni 2017 og 22. august 2019).

Projektet erstatter tidligere vedtaget projekt i Spildevandsplan 2008 i projekttillæg 8. 

Borgerrepræsentationen vedtog Kapacitetsplan 2018 d. 22. november 2018, hvor skybrudssikringen i Vigerslevparken er ét blandt flere projekter. Kapacitetsplan 2018 er udarbejdet i et tværkommunalt samarbejde mellem 10 kommuner og deres forsyningsselskaber. Planen omhandler fælles løsninger, hvor hele Harrestrup Å-systemet og de grønne områder omkring åen indrettes, så regnvand ved skybrud kan rummes der.

Status

Projektområdet ligger i kloakopland 300, 331 (Hvidovre Kommune), 341, 343 og 344, som er fælleskloakeret. Spildevand og regnvand fra oplandene ledes til Renseanlæg Damhusåen.

En del af projektområdet er beliggende i Hvidovre Kommune.

KV36 og KV26b har oprindeligt været en del af Skybrudsplanen. KV94 indgik oprindeligt ikke i Københavns Kommunes skybrudsplan, men er tilføjet skybrudsplanen med kommunens tilslutning til Kapacitetsplan 2018.

Plan

Projektområdet skal fortsat være forsynet af HOFOR, og der ændres ikke på oplandets status som fælleskloakeret.

Med dette medfinansieringsprojekt etableres ikke spildevandstekniske anlæg, da projektet gennemføres efter reglerne i vandløbsloven.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Projektet vedrører et samlet projekt, Vigerslevparken V2 og V3, der omfatter medfinansieringsprojekterne Vigerslevparken Midt, Vigerslevparken Syd samt vandløbsudvidelser fra Hvidovre Station til udløbet i Kalveboderne og fjernelse af flaskehalse i Kapacitetsplanen for Harrestrup Å. 

Vigerslevparken V2 og V3 omfatter Vigerslevparken på strækningen fra jernbanen ved Hvidovre Station over Åhaven og frem til Gl. Køge Landevej og omfatter en omlægning af Harrestrup Å.

Vigerslevparken V2 og V3 gennemføres som medfinansieringsprojekter efter reglerne i medfinansieringsbekendtgørelsen. Det betyder, at der ikke med Vigerslevparken V2 og V3 etableres noget spildevandsanlæg. Projekterne gennemføres som et vandløbsreguleringsprojekt efter reglerne herom i vandløbsloven. Dog med den ene forskel, at nytteprincippet i vandløbsloven ikke gælder for fordeling af omkostninger til et medfinansieringsprojekt. Omkostningerne afholdes i stedet af spildevandsselskaberne efter medfinansieringsreglerne. Harrestrup Å vil derfor fortsat efter projektets gennemførelse have status som vandløb og ikke som et spildevandsteknisk anlæg.

Planlægningsfasen for Vigerslevparken V2 og V3, hvor der er gennemført beregninger for delprojektet, med en højere detaljeringsgrad og diger indplaceret, har resulteret i et projektforslag med et volumen på ca. 256.000 m3. Kapaciteten dannes ved en terrænregulering, som er tilpasset parkens landskabelige træk, så det indgår som en naturlig del af parken. Vandet kan internt fordeles i parken med en sluse ca. midt på strækningen ved Vigerslev Allé. Hertil sker en vandløbsudvidelse, så vandet i skybrudssituationer kan ledes til havet. På strækningen fjernes derfor også fem flaskehalse på vandløbet, bestående af to stibroer og tre rørbroer.

Samlet set består Vigerslevparken V2 og V3 af følgende anlægsprojekter med henvisning til ID-numre i Kapacitetsplan 2018: ID 1.14 OV Vigerslevparken 2, ID 1.15 OV Vigerslevparken 3, ID 5.11 FH Underføring Vestkærs Alle, ID 5.14 FH Kryds rør Hvidovre Storcenter, ID 5.15 FH Kryds rør Holmelundsvej, ID 5.17 FH Kryds rør Sønderkær, ID 5.18 FH Underføring Sydkærsvej, ID 6.03.1 VU Vigerslevparken 2 og ID 6.04.1 VU Vigerslevparken 3.

Projektet modtager ligeledes skybrudsvand fra tilstødende skybrudsprojekter i Københavns Kommune, som det ses på nedestående kort.

Vandet modtages ved fx at regulere terrænet i kanten af parken, hvor vandet vil løbe til parken. Finansieringen til disse tiltag sker også via medfinansieringsordningen, men kun med den lokale forsyning HOFOR København, da dette ligger uden for Kapacitetsprojektets formål.

Nedenstående to kort viser udbredelsen af skybrudsvandet, hvis der fyldes til kritisk kote.

 

Miljøforhold

Der er udarbejdet en fuld miljøvurderingsrapport.

De væsentligste miljøforhold er beskrevet nedenfor:

  • Bilag IV-arter: projektet forventes at fælde op til 5 træer, som er levesteder for flagermus. Miljøvurderingsrapporten beskriver afværgetiltag og proces for dette
  • Natura 2000: hensynet til Kalveboderne, som er udpeget som Natura 2000-område betyder, at projektet pålægges at arbejde tørt i anlægsfasen, dette er for at forhindre spredning af sedimenter til Kalveboderne. Miljøvurderingsrapporten beskriver processen for tørholdelse af arbejdsområdet i vandløbet under anlægsarbejdet
  • Vandløb og en eng i Hvidovre er beskyttet §3-områder, hensynet til disse indgår i miljøvurderingsrapporten og i særskilte tilladelser i henholdsvis Hvidovre og Københavns Kommune.

Berørte matrikler

Nedenstående lister indeholder matrikler berørt af projektet. Da projektet er beliggende langs med kommunegrænsen til Hvidovre Kommune vil det berøre matrikler i begge kommuner. Nedenstående er en liste over berørte matrikler i Københavns Kommune.

Matrikel nr.

Ejerlav

Planlagt påbud

Arealerhvervelse

Rådighedsindskrænkning

Permanent (ejerskifte)

Midlertidig (brugsret)*

Permanent

(servitut)

Midlertidig**

 

BaneDanmark-matrikler

3319

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

3328a 

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

Parkmatrikler

2944

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

366

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

3303

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

3308

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

3305

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

3306

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

3304

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

3301

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

3307

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

118

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

2440

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

1966

Valby, København

 

 

X

 

X

Vejmatrikler

7000b

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

7000d

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

7000ag

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

7000f

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

Private matrikler i København

2038

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

2040

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

HOFOR-matrikler

3255

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

2650a

Vigerslev, København

 

 

X

 

X

1922

Valby, København

 

 

X

 

X

* Ved midlertidig arealerhvervelse vil der typisk være tale om overtagelse af den fulde brugsret, fx til arbejdsarealer i hele anlægsperioden mod betaling af en leje for brugsretten.

** Ved midlertidig rådighedsindskrænkning vil der typisk være tale om en midlertidig ret til adgang eller delvis brug af arealerne for projektets anlægsfolk. Typisk kan grundejer fortsat selv disponere over arealet under hensyntagen til den midlertidige rådighedsindskrænkning.

Ovennævnte indgreb på de berørte matrikler kan gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. De permanente rådighedsindskrænkninger (servitutter) vil blive tinglyst på ejendommene. Eventuelle ekspropriationer forventes at ske med hjemmel i vandløbsloven.