K1.91 Skybrudsprojekt Bispebjerg Kirkegård BIR30

K1.91

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. august 2020, at skybrudsprojektet BIR30 Bispebjerg Kirkegård (del 1) igangsættes, og Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2021, at skybrudsprojektet BIR29 Bispebjerg Kirkegård (del 2) igangsættes. Skybrudsprojektet gør det muligt under et skybrud at tilbageholde regnvand fra det opstrøms liggende område under kontrollerede forhold i stedet for at kirkegårdens omkringliggende boligområder oversvømmes.  

Projektet er et led i udførelsen af Københavns Kommunes Skybrudsplan, som skal sikre byen, infrastrukturen og borgerne mod skybrud. Anlæggene forventes først udført i 2026. 

Status

Projektområdet ligger i kloakopland 438, som er fælleskloakeret. Spildevand og regnvand fra oplandene ledes til Renseanlæg Lynetten via Pumpestation Strandvænget. 

Projektet ligger i vandopland Bispebjerg, Ryparken og Dyssegård i skybrudsgrenen Lersøparken. 

Plan

Projektet skal medvirke til at sikre lokalområdet mod skybrud op til en 100 årshændelse, klimafremskrevet til år 2110, ved etablering af en række skybrudselementer. 

Projektområdet skal fortsat være forsynet af HOFOR, og der ændres ikke på oplandets status som fælleskloakeret. 

Projektbeskrivelse og ejerforhold

 

Projektet udføres som et skybrudsprojekt, og etableres som et kombineret forsinkelses- og skybrudsprojekt hvor der anlægges grønne forsinkelsesbassiner, vejbede og faskiner, som forsinker, nedsiver og leder videre til en brønd ved Skoleholdervej og videre til det eksisterende system. 

Projektet har en samlet forsinkelseskapacitet på 7.300 m3 

Medfinansieringsprojekt 

Projektet er finansieret som et medfinansieringsprojekt. 

Miljøforhold

Regnvandet opsamles og forsinkes i græsbassiner og nedsiver delvist til kirkegårdens eksisterende afløbssystem. Der er ikke stillet krav om rensning.  

Når projektet er gennemført, bliver der under belastning af fælleskloakken forsinket hverdags- og skybrudsvand fra 15.440 m2 areal inden det ledes tilbage til det eksisterende fælleskloaksystem. Forsinkelsen af regnvand til den eksisterende fælleskloak vil mindske risiko for situationer, hvor kloakkens kapacitet overskrides, og dermed mindre risiko for kloakvand på terræn og overløb

Berørte matrikler

Matrikel nr. 

Ejerlav 

Påbud 

Arealerhvervelse 

Rådighedsindskrænkning 

Permanent

(ejerskifte) 

Midlertidig*

(brugsret)

Permanent 

(servitut) 

Midlertidig**

3e 

Utterslev, København 

 

 

X 

X

X 

* En midlertidig arealerhvervelse dækker over en fuld brugsret til et specifikt, afgrænset areal til fx arbejdsareal i en tidsafgrænset periode, typisk i forbindelse med anlægsfasen.

** Ved midlertidig rådighedsindskrænkning forstås en tidsafgrænset ret til adgang eller delvis brug af arealerne for projektets anlægsfolk. Typisk kan grundejer fortsat selv disponere over arealet under hensyntagen til den midlertidige rådighedsindskrænkning.

Alle indgreb i form af arealerhvervelse eller rådighedsindskrænkning på de berørte matrikler kan gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. De permanente rådighedsindskrænkninger (servitutter) vil blive tinglyst på ejendommene.