K1.90 Oversvømmelsesareal Kagsmosen KV88

K1.90

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Borgerrepræsentationen vedtog Kapacitetsplan 2018 d. 22. november 2018, hvor skybrudssikringen af Kagsmosen er ét blandt flere projekter. Kapacitetsplan 2018 er udarbejdet i et tværkommunalt samarbejde mellem 10 kommuner og deres forsyningsselskaber. Planen omhandler fælles løsninger, hvor hele Harrestrup Å-systemet og de grønne områder omkring åen indrettes, så regnvand ved skybrud kan rummes der.  

Status

Projektområdet ligger i kloakopland 380, som er fælleskloakeret. Spildevand og regnvand fra oplandene ledes til Renseanlæg Damhusåen. 

En del af projektområdet er også beliggende i Rødovre og Herlev Kommune. 

Projektet ligger i vandopland Harrestrup Å 1. Projektet indgik oprindeligt ikke i Københavns Kommunes skybrudsplan, men er tilføjet skybrudsplanen med kommunens tilslutning til Kapacitetsplan 2018. Projektet bidrager til at forsinke skybrudsvand og aflaster dermed områder op- og nedstrøms Kagsmosen. 

Plan

Projektområdet skal fortsat være forsynet af HOFOR, og der ændres ikke på oplandets status som fælleskloakeret. 

Samtidig med skybrudsprojektet udføres der indenfor samme projektområde et vandløbsreguleringsprojekt, der nedbringer antallet af overløb fra Kagsåen til Kagsmosen til hvert 5. år.  

Projektbeskrivelse og ejerforhold

 

Projektet udføres som et medfinansieringsprojekt under Kapacitetsprojektet for Harrestrup Å. Projektet omfatter terrænbearbejdning med digefunktion til beskyttelse mod skadevoldende oversvømmelse af boliger og infrastruktur samt etablering af et udløbsbygværk. Digefunktionen opnås ved terrænbearbejdninger rundt om Kagsmosen, så der kan opstuves vand til kritisk kote (11,00 meter DVR90) og opnås et samlet skybrudsvolumen på 320.000 m3 (100 års-hændelse i 2120). Vandstanden i oversvømmelsesarealet reguleres ved udløbsbygværket som etableres i Kagsåen.    

Private tiltag  

En del af projektet anlægges på en privat matrikel i Rødovre Kommune, som ejes af en almen boligforening. Projektet er i dialog med boligorganisationen og Rødovre Kommunes spildevandsmyndighed om at sikre de nødvendige rettigheder via en frivillig aftale. 

Miljøforhold

Når projektet er gennemført, vil Kagsmosen i Rødovre og Københavns Kommune samt Kagssøen i Herlev Kommune fungere som et oversvømmelsesareal i skybrudssituationer.  

Skybrudsvolumenet i Kagsmosen tages i fremtiden i brug ved regnhændelser større end T5. Dette sker som følge af vandløbsregulerings-projektet, som medfører, at regnhændelser op til T5 håndteres i Kagsåen og Kagssøen og ikke i Kagsmosen. I dag forekommer der årligt 3-15 overløb fra Kagsåen til Kagsmosen.   

Berørte matrikler

Matrikel nr. 

Ejerlav 

Påbud 

Arealerhvervelse 

Rådighedsindskrænkning 

Permanent

(ejerskifte) 

Midlertidig*

(brugsret) 

Permanent 

(servitut) 

Midlertidig**

37a 

Husum 

 

 

X 

 

X 

37c 

Husum 

 

 

X 

 

X 

1193 

Husum 

 

 

X 

 

X 

2233 

Husum 

 

 

X 

 

X 

3418 

Husum 

 

 

X 

 

X 

1d 

Husum 

 

 

X 

 

X 

* En midlertidig arealerhvervelse dækker over en fuld brugsret til et specifikt, afgrænset areal til fx arbejdsareal i en tidsafgrænset periode, typisk i forbindelse med anlægsfasen.

** Ved midlertidig rådighedsindskrænkning forstås en tidsafgrænset ret til adgang eller delvis brug af arealerne for projektets anlægsfolk. Typisk kan grundejer fortsat selv disponere over arealet under hensyntagen til den midlertidige rådighedsindskrænkning.

Alle indgreb i form af arealerhvervelse eller rådighedsindskrænkning på de berørte matrikler kan gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. De permanente rådighedsindskrænkninger (servitutter) vil blive tinglyst på ejendommene.