Separatkloakering i Urbanplanen (2022)

K2.32

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Denne projektbeskrivelse erstatter projekt K2.28 fra projekttillæg 2021. Baggrunden for denne ny projektbeskrivelse er justeringer i projektet som ikke kan rummes indenfor beskrivelsen fra projekttillæg 2021. Projekt K2.28 aflyses ved vedtagelse af denne projektbeskrivelse.

Borgerrepræsentationen har den 1. oktober 2015 vedtaget at igangsætte et kommunalt projekt med skybrudssikring af Urbanplanen, K1.66 AM21 Remiseparken samt stierne i Urbanplanen. Samtidig med skybrudssikringen gennemfører forsyningen klimatilpasning af kloakken og byudvikling – herunder opførsel af en ny institution.

 

Status

Projektområdet er i dag forsynet af HOFOR, og er beliggende i to fælleskloakerede oplande, 282 og 284, som begge leder til Renseanlæg Lynetten via Pumpestation Kløvermarksvej.

Plan

Projektområdet skal skybrudssikres så skadevoldende oversvømmelser ved en 100års-regn undgås. For sikre dette skal en række skybrudselementer etableres.  Indsatsen er delt i en nordlig del (Remiseparken) og en sydlig del (Urbanplanen Syd).

Projektområdet skal fortsat være forsynet af HOFOR. Urbanplanen Syd skal separatkloakeres efter det to-strengede princip for spildevand og regnvand.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Projektområdet udgør sammen med tilgrænsende deloplandene et samlet regnvandsopland hvor regnvandet håndteres samlet. Se nedenstående kort:

Af hensyn til klimatilpasning af kloakken etableres et 880 m3 stort regnvandsbassin som forsinker regnvandet før det afledes til eksisterende fælleskloak i det sydvestlige hjørne ag Dyvekeskolen.

Regnvandsbassinet indgår også i skybrudssikringen af området. Se K1.82.

Separatkloakering af nyt opland

Der er planer om at opføre en ny institution syd for Dyvekeskolen. Det nye byggeri skal separatkloakeres ved opførelsen. HOFOR etablerer stik hvor institutionens spildevand og regnvand skal kobles på.

Klimatilpasning af kloak – medfinansiering

For at kunne håndtere regnvand fra det samlede regnvandsopland etableres et regnvandsbassin på 880 m3 til forsinkelse af regnvandet. Regnvandsbassinet udføres med tre permanent våde områder/søer med et samlet vådt volumen på ca. 400 m3. Indtil der er skabt mulighed for afledning til vandområde, afledes regnvandet fra regnvandsbassinet til eksisterende fælleskloak i det sydvestlige hjørne af Dyvekeskolen.

Regnvandsbassinet etableres så der under skybrud kan opmagasineres skybrudsvand – dels ovenpå de permanent våde områder /søer – dels på et udvidet areal, som i en hverdagssituation fremstår tørt.

Regnvandsbassinet etableres af Københavns Kommune som et medfinansieringsprojekt under reglerne herom. Københavns Kommune vil derfor eje og drive regnvandsbassinet fremover. Se skitse af bassinet nedenfor.

 

 

Miljøforhold

Separatkloakering af området og forsinkelse af regnvandet vil mindske trykket på fælleskloakken og dermed medvirke til at mindske hyppigheden af overløbshændeler. Når der på et senere tidspunkt er etableret en mulighed for afledning direkte til vådområde, vil det betyde en forøget afledning af separat regnvand.

Økonomiske forhold

 

Anlægsudgifter  

Anlægsperiode  

Anlæg bemærkninger  

HOFOR  

2,4  mio. kr. 

2021-2023 

Investeringsramme K2 

Berørte matrikler

Matrikel nummer Ejerlav Arealerhvervelse Rådighedsindskrænkning
Midlertidig Permanent
2306 Sundbyvester     X

Ovennævnte indgreb på de berørte matrikler gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. Permanent rådighedsindskrænkning (servitut) vil blive tinglyst på ejendommen. En midlertidig arealerhvervelse dækker over en ret til at bruge arealet ved typisk en betaling af en leje for brugsretten. Dette kan ske frivilligt eller ved ekspropriation.