K2.43 BIR6.1 og BIR6.2 Bispeparken

K2.43

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Borgerrepræsentationen vedtog i juni 2017 projektpakke 2018 BIR6.1 og 6.2 Bispeparken som et kombineret skybruds- og klimatilpasningsprojekt udformet som en forsinkelsesplads, der, via faste render skal tilbageholde hverdags- og skybrudsregnvand fra de omkringliggende områder i naturlige lavninger i den nordlige og sydlige del af Bispeparken. 

Projekt Bispeparken, omtalt i Københavns Kommune som Grønningen NV – Bispeparken, er et klimatilpasnings- og byrumsprojekt, der udgør en central del af Københavns Kommune skybrudsplan. Projektet udspringer af Masterplan Lersøparken, hvor hovedgrebet er at planlægge forsinkelse og tilbageholdelse af hverdags- og skybrudsregn i området. Formålet med forsinkelsen er at reducere oversvømmelser i de lavere liggende dele af oplandet, og reducere behovet for rørafledning. Det regnvand, der ikke kan forsinkes i de højst beliggende grønne områder, ledes til Lersøparken eller til viadukten på Lersø Allé. Grønningen - Bispeparken er ét ud af fem projekter i området, jf. Masterplan Lersøparken.

Status

Projektområdet ligger i kloakoplandene 437 og 438 som er fælleskloakeret. Spildevand og regnvand fra oplandene ledes til Renseanlæg Lynetten via Pumpestation Strandvænget.

Projektet ligger i vandopland Bispebjerg, Ryparken og Dyssegård i skybrudsgrenen Lersøparken.

Plan

Projektet skal medvirke til at sikre lokalområdet mod skybrud op til en 100 årshændelse, klimafremskrevet til år 2100 (klimafaktor 1,4), ved etablering af en række skybrudselementer.

Projektområdet skal fortsat være forsynet af HOFOR, og der ændres ikke på oplandets status som fælleskloakeret.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Projektet udføres som et kombineret skybruds- og klimatilpasningsprojekt, og etableres som en samlet forsinkelsesplads, hvor der anlægges grønne forsinkelsesbassiner og faste render til at opsamle og lede vandet til forsinkelsespladsen. Når regnhændelsen er ophørt ledes vandet droslet til en regnvandsledning i Hovmestervej og en regnvandsledning under Tuborgvej.

Projektet har en samlet forsinkelses kapacitet på 3.000 m3, der kan sikre projektets opland op til en 100 års hændelse. 

Projektet udføres så det muliggøres at der fremadrettet kan afkobles op mod 4480 m2 tagflader og 2434 m2 belægning (brandveje ved AKB og AAB).

Afkoblingen af hverdagsregn fra tagene til forsinkelsespladsen foretages ved at omlægge eksisterende tilslutninger til fællessystemet til faste render og videre til de grønne forsinkelsesbassiner.

Projektet udføres som et medfinansieringsprojekt.

Private tiltag

De berørte boligforeningerne skal selv skulle drive og finansiere afkobling af facadevendte tagflader, som skal omkobles fra direkte afledning til den eksisterende fælleskloak til de nye overfladeanlæg som er en del af medfinansieringsprojektet. Tiltag af de private kan bl.a. bestå i at afbøje tagnedløb, sløjfe tagnedløbstilslutning til eksisterende skelbrønde og etablering af kinnekullerender til afledning af regnvand på tværs af fortovsarealer til vejarealer. Den private afkobling vil i høj grad medvirke til overholdelse af det kommunale serviceniveau for håndtering af hverdagsregn, og er vurderet forsvarlig ift. kommunens principper for udpegning af afkobling.

Afkobling af facadevendte tagflader kan ikke foretages af kommunen, grundet at ejerskab af tagnedløb og skelbrønde tilhører de private grundejere selv.

Projektets anlægsperiode forventes at være ca. 2023-2024.

Miljøforhold

Modtagerbassinerne etableres med en foring af filtermuld, således at den begrænsede mængde regnvand renses inden nedsivning. Langt hovedparten af regnvandet ledes ud af projektområdet til et regnvandssystem, som HOFOR har etableret i Hovmestervej.

Når projektet er gennemført, er 6914 m2 areal udtrådt af det eksisterende fælleskloaksystem og tilbageholdes inden det sendes i fælleskloakken. Afkobling af regnvand fra den eksisterende fælleskloak vil betyde færre situationer, hvor kloakkens kapacitet overskrides, og dermed mindre kloakvand på terræn og færre overløb.

Berørte matrikler

Matrikel nr.

Ejerlav

Påbud

Arealerhvervelse

Rådighedsindskrænkning

Permanent (ejerskifte)

Midlertidig (brugsret)*

Permanent (servitut)

Midlertidig**

1254

Utterslev

 

 

 

X Frivillig aftale

 

1246a

Utterslev

 

 

 

X Frivillig aftale

 

1246b

Utterslev

 

 

 

 

 

1247

Utterslev

 

 

 

 

 

1226

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

1239

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

1244

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

1217

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

1218

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

1219

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

1220

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

1221

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

1222

Utterslev

x

 

 

X Frivillig aftale

 

23c

Utterslev

 

 

 

X Frivillig aftale

 

* Ved midlertidig arealerhvervelse vil der typisk være tale om overtagelse af den fulde brugsret, fx til arbejdsarealer i hele anlægsperioden.

** Ved midlertidig rådighedsindskrænkning vil der typisk være tale om en midlertidig ret til adgang eller delvis brug af arealerne for projektets anlægsfolk. Typisk kan grundejer fortsat selv disponere over arealet under hensyntagen til den midlertidige rådighedsindskrænkning.

Ovennævnte indgreb på de berørte matrikler kan gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. De permanente rådighedsindskrænkninger (servitutter) vil blive tinglyst på ejendommene.

Påbud meddeles med henvisning til beslutning i Borgerrepræsentationen i januar 2017. Der udstedes dog kun påbud til de private matrikelejere, hvis disse ikke har foretaget afkoblingen indenfor en 4-årige periode fra vedtagelsen af spildevandsplanstillægget. 

Skybrudsprojektet udføres primært på Københavns Kommunens areal, men en del berører også arealer ejet af boligforeningerne. Der laves derfor frivillige aftaler med parterne om tilladelse til af at etablere og drifte dele af skybrudsprojektet på deres areal.