Ny Containerterminal i Ydre Nordhavn
B.104
Indledning
Den forestående byudvikling i Indre Nordhavn betyder, at den eksisterende containerterminal på Levantkaj ved Orientbassinet planlægges udflyttet til Ydre Nordhavn, hvor der etableres en ny containerterminal på den nordøstlige del af Ydre Nordhavn med en kajlængde på ca. 550 m. Arealet til Containerterminalen er endnu ikke matrikuleret.
Miljøstyrelsen har i dokumentet ”Miljøgodkendelse, Tilladelse til direkte udledning af overfladevand for: CMP Containerterminal i Nordhavn” af 11. oktober 2019 meddelt miljøgodkendelse inkl. udledningstilladelse for virksomheden. Heri anføres bl.a., at aktiviteternes art og omfang for den udflyttede containerterminal vil svare til den eksisterende containerterminal, at containerterminalen vil være omfattet af miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 om godkendelse af listevirksomhed, og at Miljøstyrelsen er tilladelsesmyndighed for virksomheden. Det fremgår desuden, at Miljøstyrelsen er tilsynsmyndighed – på nær for bortskaffelse af affald og for afledningen af spildevandet til det kommunale spildevandsrenseanlæg.
By & Havn har til Teknik- og Miljøforvaltningen oplyst, at containerterminalen ønskes anlagt fra medio 2022 til ibrugtagning i 2024. Spildevandsplanens Projekttillæg 2022 indeholder desuden en projektbeskrivelse for udlægning af kloakopland for den kommende adgangsvej til containerterminalen og resten af erhvervshavnen i Ydre Nordhavn (se projekt B.106 ”Adgangsvej til Erhvervshavnen i Ydre Nordhavn”).
Status
Området ligger i dag uden for kloakopland.
Plan
Der udlægges nyt separatkloakeret kloakopland for hele projektområdet efter det to-strengede princip med særskilt afledning af spildevand og regnvand. Det nye kloakopland udgør et reduceret areal på ca. 14 ha. Projektområdet skal være forsynet af HOFOR med kloak til afledning af spildevand, som skal afledes til Renseanlæg Lynetten.
Regnvand fra området, skal håndteres privat og udledes lokalt i overensstemmelse med vilkårene om udledning af regnvand fra området indeholdt i miljøgodkendelsen af 11. oktober 2019. Den nøjagtige placering af udløbspunkter samt fordelingen af opland til disse er ikke angivet i miljøgodkendelsen, hvor der i stedet er sat vilkår om, at information om disse forhold skal indsendes til tilsynsmyndigheden, inden containerterminalen tages i drift. Når denne information foreligger og er tilgængelig for Københavns Kommune, vil forholdene blive ajourført i Københavns Kommunes offentligt tilgængelige spildevandsplan.
Projektbeskrivelse og ejerforhold
By & Havn har oplyst, at projektområdet vil være 100% befæstet, og at det anlægges, hvor der i dag er jorddepot uden befæstelse. Der vil inden for området blive håndteret og opstillet containere, og der vil på et mindre areal blive etableret en værkstedsbygning. Tagvandet fra denne bygning udledes sammen med overfladevandet fra containerarealet.
Spildevand fra administrations- og værkstedsbygninger samt procesvand fra arealer for vask af mobile containertransportører ledes til spildevandskloak. By & Havn bemærker desuden, at der ikke udledes vand fra containerskibenes spildevandstanke. Dette vand vil i stedet blive bortkørt i tankbiler, da By & Havn vurderer at det er urentabelt at etablere stationære overpumpningsanlæg for de relativt små mængder spildevand fra skibenes spildevandstanke. Det er i øvrigt oplyst, at den nye containerterminal forbliver By & Havns ejendom.
Spildevandsinfrastrukturen etableres som privat byggemodning af By og Havn efter forudgående aftale med HOFOR. HOFOR overtager efterfølgende hovedledningssystemet under forudsætning af, at arbejdet er udført efter HOFORs kravspecifikationer. HOFORs overtagelse sker i henhold til ”Lov om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v.” og ”Betalingsvedtægt for HOFOR Spildevands København A/S”. Som udgangspunkt overtager HOFOR ikke anlæg, der udelukkende håndterer vejvand.
Miljøforhold
Årlig regnmængde udledt via sandfang og olieudskillere for de ca. 14 ha befæstet areal vil være på ca. 70.000 m³. By & Havn forventer, at den samlede, årlige afledning af spildevand fra administrations- og værkstedsbygninger samt fra vaskeplads bliver i størrelsesorden 2.000 m³, og at afledningen af denne spildevandsmængde til kloak bliver uden nævneværdig tidslig variation ud over vanligt forbrugsmønster.
Økonomiske forhold
|
Anlægsudgifter |
Anlægsperiode |
Anlæg bemærkninger |
HOFOR |
HOFORs anlægsudgifter er endnu for usikre til at kunne beskrives i dette projekttillæg |
|
Investeringsramme B |
Berørte matrikler
Arealet til Containerterminalen er endnu ikke matrikuleret.