B.116 Separatkloakering af Bystævneparken

B.116

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Københavns Kommune er grundejer af Bystævneparken, matrikel nr. 4a Husum, København. I Budget 2018 er det besluttet at udvikle Bystævneparken fra et institutionsområde til et område med en blanding af boliger, institutioner og erhverv. Udviklingen er finansieret i Budget 2020 som en del af en pakke, der skal sikre opfyldelse af udviklingsplanen for Tingbjerg/Utterslevhuse 2019.

Den 4. november 2021 vedtog Borgerrepræsentationen Helhedsplan for udvikling af Bystævneparken, der danner grundlag for at udarbejde et nyt lokalplanforslag med kommuneplantillæg. Planforslaget skal fastlægge rammerne for udvikling af området, som er i alt ca. 10 hektar. Den nye bebyggelse skal rumme plejecenter, botilbud, to daginstitutioner og private boliger. Det eksisterende rehabiliteringscenter, produktionskøkken og teknikbygning bevares mens resten af den eksisterende bebyggelse rives ned.

Planen har givet anledning til udarbejdelse af en overordnet planlægning for spildevandshåndtering for hele området.

Status

Bystævneparken er i dag forsynet af HOFOR og ligger i kloakopland 378C, der er fælleskloakeret. Spildevand og regnvand ledes til Renseanlæg Damhusåen.

Plan

Projektområdet skal fortsat være forsynet af HOFOR. Bystævneparken skal separatkloakeres med særskilt afledning af spildevand og regnvand. Spildevandet skal fortsat ledes til Renseanlæg Damhusåen.

Regnvandet skal ledes til Fæstningskanalen, hvilket kræver forudgående rensning og forsinkelse. Der skal derfor afsættes tilstrækkelig plads inden for Bystævneparkens område til den nødvendige grad af rensning og forsinkelse, så det sikres at der kan opnås tilladelse til udledning af områdets regnvand til Fæstningskanalen. Placering af nødvendige anlæg til forsinkelse og rensning vil blive indpasset i arbejdet med lokalplanforslaget for området. Det er muligt, at regnvandsanlæg uden for Bystævneparken kan bidrage til den samlede regnvandsløsning. Placeringer af de kommende anlæg til forsinkelse og rensning af regnvand fra området samt udledningspunkt til Fæstningskanalen vil desuden blive beskrevet i et efterfølgende tillæg til spildevandsplanen.

Det vil herudover forventeligt være nødvendigt at begrænse forureningen ved kilden, bl.a. ved at undgå at vandet indeholder stoffer med skadelig virkning på vandmiljøet – som fx zink og kobber fra byggematerialer, der kommer i kontakt med regnvandet.

Indtil der er skabt mulighed for udledning af regnvand til Fæstningskanalen, vil projektområdets nye separate ledningssystemer for både regnvand og spildevand skulle sluttes til fælleskloakken med fortsat afledning til Renseanlæg Damhusåen. Der forventes at blive skabt mulighed for udledning af regnvand til Fæstningskanalen i forbindelse med byudviklingen af området og senest indenfor spildevandsplanens planperiode frem til 2028.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Kloakering af området udføres af bygherre efter HOFORs gældende forskrifter. Når byggemodningen er afsluttet, overtager HOFOR kloakken i henhold til ”Lov om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v.” og ”Betalingsvedtægt for HOFOR Spildevand København A/S”.

Det er en forudsætning for kloakering af projektområdet, at der forinden indgås aftale mellem HOFOR og bygherre om byggemodningen, herunder om kloakkens standard, dimensionering, placering og økonomi.

Bystævneparken er i dag én samlet matrikel. Området vil blive udmatrikuleret i fremtiden og udgøre flere separate matrikler. HOFOR vil forsyne med stikledninger til regn- og spildevandsledning frem til de nye skelgrænser. Bygherre etablerer den interne kloak (indenfor fremtidige private matrikler), som tilsluttes spildevands- og regnvandsstik efter HOFORs anvisninger.

Det forventes at Københavns Madservice på Bystævneparken 15, en teknikbygning på Bystævneparken 16, Center for Rehabilitering og Akutpleje på Bystævneparken 17 og Plejecenteret Hasselbo på Bystævneparken 18 i områdets nordøstlige hjørne bevares i forbindelse med byudviklingen af Bystævneparken. Disse bygninger afleder i dag spildevand og regnvand til den eksisterende fællesledning for regn og spildevand indenfor området, der vil blive nedlagt i forbindelse med byggemodningen af området. Københavns Kommune vil i egenskab af ejer af Bystævneparken 15-18 og bygherre for hele Bystævneparkenområdet sikre, efter dialog med HOFOR, at adskilt spildevand og regnvand fra både nye og bestående bygninger vil blive tilsluttet de relevante fremtidige separate ledninger til hhv. spildevand og regnvand i takt med byggemodningen og separatkloakeringen af hele Bystævneparken.

Figuren viser et oversigtskort over de nuværende forhold i Bystævneparken, matrikel 4a Husum, København. Den blå markering i det nordøstlige hjørne viser bygningerne for Bystævneparken 15-18, der forventes bevaret. Disse bygninger vil skulle foretage adskillelse af spildevand og regnvand for bygningernes afløbssystemer og tilslutte dette til de fremtidige separate ledninger til hhv. spildevand og regnvand.

Miljøforhold

Når projektet er gennemført inkl. regnvandsledningen i Bystævnet vil der ske en aflastning af fælleskloakken. Dette vil bidrage til en reduktion af overløb til Harrestrup Å. I stedet vil der fremover ske en udledning af renset regnvand til Fæstningskanalen.

Da der skal ske udledning af regnvand fra området til et fersk vandområde, må der ikke anvendes glatførebekæmpelsesmidler, som er skadelige for vandmiljøet. Dette kan fx sikres ved at anvende grus i stedet for salt og indrette områdets drift efter dette. For tilsluttet regnvand må der ej heller anvendes øvrige produkter, der kan virke skadeligt på vandmiljøet som fx urea/carbamid mm. til alternativ glatførebekæmpelse, kunstgødning, algebekæmpelsesmidler, sprøjtemidler mm.

Berørte matrikler

Matrikel nr.

Ejerlav

Påbud

Arealerhvervelse

Rådighedsindskrænkning

Permanent (ejerskifte)

Midlertidig (brugsret)*

Permanent (servitut)

Midlertidig**

4a

Husum, København

X

 

X

X

X

7000t

Husum, København

 

 

X

 

X

* En midlertidig arealerhvervelse dækker over en fuld brugsret til et specifikt, afgrænset areal til fx arbejdsareal i en tidsafgrænset periode, typisk i forbindelse med anlægsfasen.

** Ved midlertidig rådighedsindskrænkning forstås en tidsafgrænset ret til adgang eller delvis brug af arealerne for projektets anlægsfolk. Typisk kan grundejer fortsat selv disponere over arealet under hensyntagen til den midlertidige rådighedsindskrænkning.

Alle indgreb i form af arealerhvervelse eller rådighedsindskrænkning på de berørte matrikler kan gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. De permanente rådighedsindskrænkninger (servitutter) vil blive tinglyst på ejendommene.