Adgangsvej til Lynetteholmen, inkl. modtageanlæg

B.105

Oversigtskort med den projekterede adgangsvej.

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Folketinget vedtog den 4. juni 2021 Lov om anlæg af Lynetteholm (”anlægsloven”, LOV nr. 1157 af 11/06/2021). I anlægslovens § 1 bemyndiges By & Havn bl.a. til at:

  • Anlægge et modtageanlæg til nyttiggørelse af ren og ikkerensningsegnet forurenet jord på Refshaleøen med tilhørende arbejdskaj.
  • Anlægge en adgangsvej fra Prøvestenen til modtageanlægget på Refshaleøen, jf. nr. 3, der går via Kraftværkshalvøen, omfattende en dæmning nord for Prøvestenen, en dæmning med tilhørende oplukkelig bro øst for Margretheholm Havn og en vejdæmning på ydersiden af Refshaleøen mod øst.

By & Havn har via deres rådgiver oplyst Teknik- og Miljøforvaltningen om, at de ønsker at påbegynde disse anlægsaktiviteter i løbet af 2022. Området for modtageanlægget samt hovedparten af adgangsvejens areal er omfattet af eksisterende kloakopland med privatejede separate kloaksystemer for spildevand og regnvand. Dog er de dele af adgangsvejen, der er projekteret på nuværende vandarealer, ikke i dag omfattet af kloakopland i spildevandsplanen. Tilsvarende er et mindre område udgjort af den eksisterende vejdæmning mellem den gamle B&W-dok og havnen ikke i dag registreret som værende i kloakopland. Der udlægges derfor tilsvarende kloakopland for disse arealer omfattet af adgangsvejen til Lynetteholmen, jf. beskrivelsen under afsnittet ”Plan”.

Status

De dele af adgangsvejen inkl. modtageanlægget, der ligger på nuværende landarealer, er omfattet af de separatkloakerede kloakoplande 100, 201, 202 og 204 med privat ejerskab for både spildevands- og regnvandsledninger. Spildevand fra alle fire kloakoplande ledes til Renseanlæg Lynetten. Regnvand fra de dele af det eksisterende kloakopland, der berøres af projektet med den nye adgangsvej, har i dag hhv. begrænset rensning eller rensning i sandfang og olieudskiller inden lokal udledning.

De dele af tracéet for adgangsvejen, der ligger på nuværende vandarealer, men hvor der anlægges dæmning, klapbro mm. som en del af adgangsvejen, er ikke i dag omfattet af kloakopland. Desuden er et mindre område af Refshalevej, hvor denne krydser over dæmningen mellem den gamle B&W-dok og havnen, i dag ikke registreret som værende i kloakopland.

Plan

De eksisterende kloakoplande med privat separatkloak fra status-scenariet videreføres for plan-scenariet. Der udlægges desuden nyt, supplerende privat separatkloakeret kloakopland, så de arealer fra adgangsvejs-projektet, der i status endnu ikke er omfattet af kloakopland, fremadrettet efter vedtagelsen af dette spildevandsplantillæg ligeledes vil være omfattet af samme type kloakopland som det øvrige omgivende område. Dette betyder, at eventuelt sanitært og lignende spildevand skal afledes til Renseanlæg Lynetten. For disse nye kloakoplandsarealer, udgjort af adgangsvejens arealer over nuværende vandareal samt vejdæmningen over den gamle B&W-dok, forventes der dog udelukkende afledt regnvand.

Regnvand fra adgangsvejen og modtageanlægget vil blive udledt lokalt efter lokal rensning, både fra eksisterende kloakopland registreret i status samt fra nyt kloakopland udlagt i planscenariet. Samlet forventes den nye adgangsvej at bidrage med ca. 2,5 reducerede hektar opland med udledning af renset regnvand i forhold til status. Modtageanlægget, der anlægges på arealer som i dag er stort set ubefæstede, bidrager herudover med ca. 2,2 ha reducerede hektar opland med udledning af renset regnvand i forhold til status.

Den præcise afvanding fra adgangsvejen og modtageanlægget forventes endeligt fastlagt ved forestående proces med ansøgning om og udarbejdelse af udledningstilladelser for de berørte områder. Der kan inden for området ske tilkobling til fælleskloakken af regnvands-delstrømme, som mest hensigtsmæssigt håndteres ved afledning til avanceret rensning på Renseanlæg Lynetten, mod forudgående tilslutningstilladelse.  Københavns Kommune er, jf. anlægsloven for Lynetteholmen og tilhørende implementeringsredegørelse, tilladelsesmyndighed for disse udlednings- og tilslutningstilladelser. I takt med at planscenariet realiseres, vil forholdene blive ajourført i Københavns Kommunes offentligt tilgængelige spildevandsplan.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Anlæg af adgangsvejen vil blive igangsat i Lynetteholmens anlægsfase. Så snart vejen er etableret, vil transport, inkl. jordtransport, til og fra Lynetteholm benytte denne vej. Vejen anlægges med et forventet vejudlæg på 9 meter

Adgangsvejen kommer til at bestå af følgende delstrækninger:

  • Ny vej fra Prøvestensbroen langs med den vestlige side af Prøvestenen ud mod Prøvestenskanalen.
  • Ny vej på dæmning over den nordlige del af Prøvestenskanalen.
  • Ny vej tværs over Kraftværkshalvøen der krydser Kraftværksvej, løber øst om Amager Ressourcecenter, krydsende Vindmøllevej og frem til Kraftværksøens nordkyst.
  • Ny vej på dæmning og hen over klapbro over indsejling til Margretheholms Havn til Refshaleøen.
  • Ny vej ved Refshaleøen på fangedæmning uden om B&W’s gamle dokport og herfra videre til modtageanlægget.

Modtageanlægget etableres på den østlige del af Refshaleøen. Der etableres hjulvaskeanlæg på modtageanlægget, som skal rense lastbilernes hjul, når de vender tilbage fra opfyldningsområdet.

Afvandingen for adgangsvejen udføres med vejbrønde med sandfang, som opsamler vandet fra vejoverflader og leder vandet til vejens hovedledninger. Herfra ledes vandet til lokalt etablerede rensetiltag, med passende rensning jf. gældende lovgivning og Københavns Kommunes gældende administrationspraksis i forhold til det ansøgte afvandingsprojekt.

Miljøforhold

By & Havn har via deres rådgiver oplyst, at projektet overordnet set forventes at afstedkomme følgende ændringer af udledte vandmængder til de enkelte recipienter for de oplande, som adgangsvejen påvirker (Kolonnen med teksten ”F(red) [ha]” indeholder oplysninger om størrelsen på det reducerede areal, der påvirkes af projektet, angivet i hektar):

Netto-merudledningen, der vil ske til recipient som følge af anlæg af anlægsvej og modtageanlæg (dvs. realisering af planscenariet), er af By & Havn via deres rådgiver opgjort som ca. 20.000 m3 ekstra regnvand udledt til havnen efter forudgående rensning.

Berørte matrikler

I forhold til berørte matrikler har By & Havn oplyst, at:

  • Etableringen af adgangsvejen berører matriklerne 428, 536 og 643 Amagerbros Kvarter, København, samt 416, 550, 694, 695 og 696 Christianshavns Kvarter, København.
  • Adgangsvejen forventes etableret enten på basis af forudgående aftale med de berørte ejere af ejendommene eller på baggrund af en statslig ekspropriationsforretning, som planlægges afholdt i november 2021, hvor de berørte ejere og brugere af ejendommen vil blive indvarslet.
  • Der ved ekspropriationsforretningen vil blive eksproprieret indgreb i eksisterende areallejekontrakter, idet eksisterende lejekontrakter skal fraflytte med afkortet opsigelsesvarsel.