Indsats om reduktion af overløb fra Pumpestation Strandvænget

A4.3

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Pumpestation Strandvænget håndterer spildevand fra et stort fælleskloakeret opland, der i København strækker sig over Brønshøj, Utterslev, Ydre Nørrebro og Ydre Østerbro. I oplandet indgår herudover de østlige dele af Gladsaxe, de vestlige dele af Gentofte samt en mindre del af det nordlige Frederiksberg. Spildevandet pumpes herfra videre til rensning på Renseanlæg Lynetten. Under regn stiger vandmængderne i fælleskloakken betydeligt, hvilket kan medføre at der løber vand til pumpestationen hurtigere, end hvad der kan transporteres videre til renseanlægget. Da der i dag kun er et begrænset bassinvolumen tilgængeligt for overløb fra pumpestationen, udledes der ved regnhændelser i dag relativt ofte spildevand via overløbsbygværkerne forbundet med Pumpestation Strandvænget.

For at opnå en mere tidssvarende og miljømæssig hensigtsmæssig håndtering af spildevandet ved Pumpestation Strandvænget, vurderes der at være behov for, at HOFOR snarest muligt udfører tiltag til at begrænse disse årlige udledninger betydeligt. Det kan muligvis kræve en midlertidig løsning, da der er flere projekter under planlægning i området.

Det er i tråd med Københavns Kommunes Spildevandsplan 2018’s overordnede mål om at reducere mængden af overløb af spildevand. Overløb fra Pumpestation Strandvænget vurderes at udgøre en stor miljømæssig påvirkning med tilsvarende stort behov for at igangsætte en prioriteret indsats til begrænsning af denne miljøpåvirkning.

Status

De overløbsbygværker, hvorfra der ved overløb udledes regnvandsopblandet spildevand fra Pumpestation Strandvænget, er U4 med ca. 44 årlige overløb og samlet overløbsmængde på ca. 148.000 m³ udledt til Øresund, og UØ14.1 med ca. 3 årlige overløb og samlet overløbsmængde på ca. 9.000 m³ udledt til Svanemøllebugten.

I henhold til statens vandområdeplaner er målsætningen for Øresund og Københavns Havn hhv. god økologisk tilstand og godt økologisk potentiale efter 22. december 2021. Disse målsætninger er i dag ikke opfyldt, idet der ifølge vandområdeplanerne i 2021 er hhv. ringe økologisk tilstand for Øresund og moderat økologisk potentiale for Københavns Havn.

Plan

HOFOR pålægges ved vedtagelse af dette projekt en indsats med snarest muligt at sikre en betydelig samlet reduktion af hyppighed og omfang af de årlige overløb af regnvandsopblandet spildevand relateret til Pumpestation Strandvænget.

HOFOR skal således hurtigst muligt, og om nødvendigt midlertidigt, udføre tiltag til at sikre, at antallet af årlige overløb fra Pumpestation Strandvængets overløbsbygværker i den fremtidige situation nedsættes til 1 (n=1) – i tråd med de øvrige indsatser for overløbsbygværker fastsat i Spildevandsplan 2018. Der skal tilsvarende ske en væsentlig reduktion i de årlige udledte mængder regnvandsopblandet spildevand. Det skal sikres, at vandet renses for overfladestoffer inden udledning, fx ved finristning, og om nødvendigt skal der etableres nye tiltag, så denne tilstrækkelige tilbageholdelse af overfladestoffer kan sikres.

HOFOR skal desuden i dialog med BIOFOS sikre sig, at løsningen holder sig inden for den tilgængelige hydrauliske kapacitet på Renseanlæg Lynetten og ikke giver anledning til mere bypass ved renseanlægget.

Herudover skal det sikres, at de udførte tiltag ikke er en hindring for opretholdelse af nuværende badevandskvalitet og ikke udgør en hindring for fremtidige planlagte badesteder.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

HOFOR skal identificere en teknisk løsning, der skal sikre at kravene fastsat i dette projekts indsats beskrevet under ovenstående plan-afsnit om reduktion af overløb fra Pumpestation Strandvænget kan overholdes.

Miljøforhold

Denne indsats vil lede til en betydelig samlet reduktion af hyppighed og omfang af de årlige overløb fra Pumpestation Strandvænget – og vil dermed medføre væsentlige miljøforbedringer. Indsatsen vil ligeledes sikre, at miljøpåvirkningen fra Pumpestation Strandvænget ikke fremadrettet vil bidrage til at hindre opfyldelse af statens fastlagte miljømål. Indsatsen vil desuden skulle udmøntes på en måde, så udledning fra overløbsbygværker i den fremtidige situation (med realiseret planscenarie) ikke udgør en hindring for opretholdelse af nuværende badevandskvalitet. Hvis den valgte løsning får indflydelse for placering af fremtidige badesteder, skal det vurderes og påvirkningen minimeres.

Økonomiske forhold

Som beskrevet under ovenstående afsnit, ”Projektbeskrivelse og ejerforhold”, er det konkrete løsningsprojekt endnu ikke identificeret. Det er derfor endnu ikke muligt at estimere den forventede økonomi relateret til dette kommende projekt. I forbindelse med at HOFOR identificerer og formulerer projektet med den konkrete løsning, vil det være muligt at fastsætte forventet budget og økonomi i spildevandsplanen, herunder princip for økonomisk fordeling mellem berørte spildevandsforsyningsselskaber.

Der henstilles til, at HOFOR arbejder målrettet på at finde en løsning, der snarest muligt sikrer implementering af kravene fastsat i dette projekts indsats beskrevet under ovenstående plan-afsnit. Hvis der vælges en midlertidig løsning, skal tidsperspektivet for en mere permanent løsning beskrives. Et projekt med HOFORs konkrete tekniske løsning forventes optaget i spildevandsplanens kommende Projekttillæg 2023.

Berørte matrikler

Som nævnt under ovenstående afsnit, ”Projektbeskrivelse og ejerforhold”, er det konkrete løsningsprojekt endnu ikke identificeret. Når dette projekt er identificeret og formuleret, vil forhold omkring eventuelle berørte matrikler og deres påvirkning ligeledes kunne beskrives, forventeligt i spildevandsplanens kommende Projekttillæg 2023.