A4.9 Reduktion af overløb fra Pumpestation Strandvænget – reguleringsbygværker

A4.9

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Med Teknik- og Miljøudvalgets vedtagelse af Projekttillæg 2022 til Spildevandsplan 2018 d. 4. april 2022 blev det vedtaget at pålægge HOFOR en indsats om snarest muligt at sikre en betydelig samlet reduktion af hyppighed og omfang af de årlige overløb af regnvandsopblandet spildevand relateret til Pumpestation Strandvænget. Indsatserne er begrundet i statens vandområdeplaner samt kommunens miljømål og målsætning om udmærket badevandskvalitet i Svanemøllebugten og Øresund.

Nærværende projekt vil nedbringe overløb fra UØ14.1 til Svanemøllebugten og udgør sammen med de midlertidige bassiner i Nordhavn (A4.7 Reduktion af overløb fra Pumpestation Strandvænget, Spildevandsplan 2018 Projekttillæg 2023) et led i af nedbringe de samlede overløb fra Pumpestation Strandvænget.

Status

Der skal således findes en løsning, der vil bringe UØ14.1 ned fra de eksisterende 2,9 overløb pr. år til i gennemsnit 1 overløb pr. år.

Plan

For at bringe ØU14.1 ned fra 2,9 overløb pr. år til i gennemsnit 1 overløb pr. år skal der anlægges tre reguleringsbygværker. Bygværkerne gør, at der ved hjælp af spjæld kan opmagasineres vand i eksisterende system. Spjældene skal indstilles, så de ikke ændrer serviceniveauet i oplandet. Reguleringsbygværkerne skal anlægges i det sydlige opland til Strandvænget Pumpestation ved hhv. Bellmansgade og Ved Sporsløjfen, i kloakopland 411, 415 og 417, der alle afleder spildevand og regnvand til Renseanlæg Lynetten via Pumpestation Strandvænget.

Ovenstående tiltag er også del af en mere langsigtet plan om at nedbringe antal overløb fra U4 og UØ14.1 til i gennemsnit 1 overløb pr. år, når Svanemøllen Skybrudstunnel kommer i drift og frem.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Der etableres to reguleringsbygværker omkring Ved Sporsløjfen, som kan regulere opmagasineringen af vand i det eksisterende system, bl.a. ifm. driftsstop ved Pumpestation Strandvænget, se Figur 1. I det ene reguleringsbygværk er der to spjæld, som skal regulere vandet i de to eksisterende ledninger, hhv. i en Ø2040 og i en Ø785 ledning. Det andet reguleringsbygværk skal regulere vandet i en eksisterende Ø1200 ledning.

Figur 1: De to reguleringsbygværker hhv. på Ø785 og Ø2040-ledningerne og på Ø1200-ledningen. Etablering af bygværkerne vil føre til at vandtilførslen mod Pumpestation Strandvænget kan reguleres – så frekvensen af overløb fra pumpestationen, inkl. overløb til Svanemøllebugten via UØ14.1, kan reduceres.

I Bellmansgade skal der også anlægges et reguleringsbygværk, så tilførslen mod Pumpestation Strandvænget kan reguleres, se Figur 2. Bag spjældet vil der kunne opmagasineres ca. 2.200 m3. Hvis der kommer yderligere regn, vil det løbe over reguleringsbygværket og der kommer så overløb ved UØ14.1.

Figur 2: Nyt reguleringsbygværk i Bellmansgade, som vandet kan opmagasineres og forsinkes bagved. Etablering af bygværket vil føre til at vandtilførslen mod Pumpestation Strandvænget kan reguleres – så frekvensen af overløb fra pumpestationen, inkl. overløb til Svanemøllebugten via UØ14.1, kan reduceres.

Med implementering af de tre reguleringsbygværker og brug af eksisterende system vil antal overløb fra UØ14.1 til Svanemøllebugten kunne nedbringes til i gennemsnit 1 overløb pr. år, frem til at Svanemøllen Skybrudstunnel er i drift og de midlertidige bassiner i Nordhavn (A4.7) tages ned. Projektet er sammen med de midlertidige bassiner en del af etape 1 ift. at nedbringe overløb fra Pumpestation Strandvænget. Etape 2 starter når Svanemøllen Skybrudstunnel er i drift, og spjældbygværkerne fra nærværende projekt vil da ligeledes være en del af løsningen til nedbringelse af overløb fra Pumpestation Strandvænget til maksimalt en gang årligt.

Projektets anlægsperiode forventes at være 2024-2025.

Miljøforhold

Etablering af reguleringsbygværkerne vil reducere antal overløb fra UØ14.1 fra 2,9 overløb pr. år til 1 overløb pr. år. Reduktion af overløb fra U4 til 1 overløb pr. år er beskrevet i projekt ”A4.7 Reduktion af overløb fra Pumpestation Strandvænget” i spildevandsplanens 2023-tillæg og projekt ”A4.8 Reduktion af overløb fra Pumpestation Strandvænget – midlertidigt udledningspunkt ved Skudeløbet” i nærværende 2024-tillæg til spildevandsplanen.

Berørte matrikler

Matrikel nr.

Ejerlav

Påbud

Arealerhvervelse

Rådighedsindskrænkning

Permanent (ejerskifte)

Midlertidig (brugsret)*

Permanent

(servitut)

Midlertidig**

998

Udenbys Klædebo Kvarter, København

 

 

X

X

 

6281

Udenbys Klædebo Kvarter, København

 

 

X

X

 

5052

Udenbys Klædebo Kvarter, København

 

 

X

 

 

4244b

Udenbys Klædebo Kvarter, København

 

 

 

 

 

 

7000bc

Udenbys Klædebo Kvarter, København

 

 

X

 

X

* En midlertidig arealerhvervelse dækker over en fuld brugsret til et specifikt, afgrænset areal til fx arbejdsareal i en tidsafgrænset periode, typisk i forbindelse med anlægsfasen.

** Ved midlertidig rådighedsindskrænkning forstås en tidsafgrænset ret til adgang eller delvis brug af arealerne for projektets anlægsfolk. Typisk kan grundejer fortsat selv disponere over arealet under hensyntagen til den midlertidige rådighedsindskrænkning.

Alle indgreb i form af arealerhvervelse eller rådighedsindskrænkning på de berørte matrikler kan gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. De permanente rådighedsindskrænkninger (servitutter) vil blive tinglyst på ejendommene.