A4.8 Reduktion af overløb fra Pumpestation Strandvænget – midlertidigt udledningspunkt ved Skudeløbet

A4.8

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Med Teknik- og Miljøudvalgets vedtagelse af Projekttillæg 2022 til Spildevandsplan 2018 d. 4. april 2022 blev det vedtaget at pålægge HOFOR en indsats med snarest muligt at sikre en betydelig samlet reduktion af hyppighed og omfang af de årlige overløb af regnvandsopblandet spildevand relateret til Pumpestation Strandvænget.

Efterfølgende blev det med Teknik- og Miljøudvalgets vedtagelse af Projekttillæg 2023 til Spildevandsplan 2018 d. 8. maj 2023 vedtaget at pålægge HOFOR at etablere et midlertidigt spildevandsbassin på 15.000 m3 på Levantkaj. Størrelsen på 15.000 m3 er dimensioneret til at reducere antallet af udledninger fra ca. 40 gange årligt til statistisk set en gang årligt (svarende til en reduktion fra ca. 148.000 m3 til ca. 9.000 m3). I samme projekttillæg blev det besluttet at etablere et nødoverløb i Skudeløbet. Nødoverløbet er til hvis der mod forventning skulle ske nedbrud, uheld eller lignende – og for at forhindre en nødsituation med regnvandsopblandet spildevand på terræn.

Det eksisterende udledningspunkt for U4 i Øresund forventes lukket i 2025, hvorfor der skal etableres et alternativt udledningspunkt. I projekttillæg 2023 blev der ikke taget stilling til placering af det alternative udledningspunkt, hvor der forventes regnvejrsafhængig udledning en gang årligt frem til ca. år 2031. Med nærværende spildevandsplantillæg tages der beslutning om at den årlige udledning skal ske samme sted som nødoverløbet.

Status

HOFOR har, sammen med Novafos og Frederiksberg Forsyning, en eksisterende udløbsledning beliggende fra Pumpestation Strandvænget, via Nordhavn/Levantkaj, forbi Trekroner og ud i Øresund til Kongedybet. Ledningen er benævnt U4.

Ved større regnhændelser vil overløb pumpes i U4-ledningen og have udløb i Øresund. U4 udleder således regnopblandet spildevand når hovedsystemet ikke kan følge med. Fra ledningens etablering i 1940’erne blev alt spildevand fra det nordlige København udledt urenset til Øresund. Siden etableringen af Renseanlæg Lynetten i 1980 er der blevet udledt regnopblandet spildevand via U4-ledningen. Alternativet til at udlede vand via U4 i disse situationer ville, som forholdene er i dag, være at udlede vandet i Svanemøllehavnen eller at spildevandet oversvømmer veje og kældre.

Plan

I forbindelse med etablering af de midlertidige spildevandsbassiner vil der samtidig blive etableret et nødoverløb kystnært i bunden af Skudeløbet. Nødoverløbsfunktionen er tiltænkt eventuelle nedbrud, uheld og lignende og skal forhindre en nødsituation, hvor vandet løber over kanten på bassinet og ud på terræn.

I første omgang vil det eksisterende udledningspunkt i Øresund blive benyttet til den årlige udledning. Men dette udledningspunkt er planlagt nedlagt i 2025, hvorfor der skal etableres et alternativt udledningspunkt.

I nærværende projekttillæg fastlægges placeringen for det nyetablerede nødoverløb (projekttillæg 2023) som placering for udledningspunkt der statistisk vil komme i brug én gang årligt i forbindelse med ekstra kraftige regnhændelser. Udledningspunktet kan nedlægges samtidig med nedlæggelse af de midlertidige spildevandsbassiner, når Svanemøllen Skybrudstunnel er etableret i forventet 2030-31.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Udledningspunktet for de midlertidige spildevandsbassiner vil blive placeret samme sted som det nyetablerede nødoverløb. Projektets anlægsperiode forventes at være 2023-2025.

HOFOR undersøger om den årlige udledning i Skudeløbet kan flyttes til den østlige ende af Levantkaj ifm. etablering af en ny spildevandsledning på Levantkaj. I så fald vil udledningspunkt for den årlige udledning blive flyttet i forventeligt 2027 frem til ca. 2031, hvorefter udledningspunktet i Skudeløbet igen overgår til at være nødoverløb.

Den eksisterende U4-ledning er ejet i fællesskab mellem HOFOR København, Novafos Gladsaxe, Novafos Gentofte og Frederiksberg Forsyning. Omkostningerne vil derfor blive fordelt mellem disse forsyningsselskaber.

Kort

Nedenstående kort over Levantkaj viser bl.a. følgende elementer som indgår i nærværende projekt:

  • Skakt Y / Ventilbygværk: Eksisterende ca. 10 m dyb skakt på Levantkaj, hvorfra vand ledes fra eksisterende U4-ledning (projekttillæg 2023).
  • Midlertidige bassiner til opmagasinering af spildevand (projekttillæg 2023).
  • Ledninger der viser, hvor vandet ledes til det nye bassinvolumen – og retur til transportledning til renseanlæg (projekttillæg 2023).
  • Nødoverløb i tilfælde af nedbrud på styring (projekttillæg 2023).
  • Udledningspunkt (i brug ca. 1 gang om året) placeret samme sted som nødoverløb (fastlægges med nærværende spildevandsplantillæg 2024).
  • Potentielt fremtidigt udledningspunkt fra ca. 2027-2031 som erstatning for udledningspunktet i Skudeløbet (undersøges som et muligt fremtidigt projekt).

Miljøforhold

Den samlede løsning med etablering af midlertidige spildevandsbassiner på Nordhavn som fastlagt i projekttillæg 2023 og nærværende tillæg 2024 til spildevandsplanen vil reducere antallet af overløb med fortyndet spildevand til havet fra ca. 40 til ca. 1 gang årligt svarende til en reduktion fra ca. 148.000 m3 udledt til Øresund til ca. 9.000 m3 udledt i Skudeløbet. Den samlede løsning bidrager derfor positivt til miljøet og nedbringer aflastninger i Øresund markant.

Berørte matrikler

Matrikel nr.

Ejerlav

Påbud

Arealerhvervelse

Rådighedsindskrænkning

Permanent (ejerskifte)

Midlertidig (brugsret)*

Permanent

(servitut)

Midlertidig**

 

6

Frihavnskvarteret, København

 

 

X

 

 

* En midlertidig arealerhvervelse dækker over en fuld brugsret til et specifikt, afgrænset areal til fx arbejdsareal i en tidsafgrænset periode, typisk i forbindelse med anlægsfasen.

** Ved midlertidig rådighedsindskrænkning forstås en tidsafgrænset ret til adgang eller delvis brug af arealerne for projektets anlægsfolk. Typisk kan grundejer fortsat selv disponere over arealet under hensyntagen til den midlertidige rådighedsindskrænkning.

Alle indgreb i form af arealerhvervelse eller rådighedsindskrænkning på de berørte matrikler kan gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. De permanente rådighedsindskrænkninger (servitutter) vil blive tinglyst på ejendommene.