A2.2 Reduktion af overløb til Utterslev Mose, UM16-21

A2.2

loading image
Henter kort...
static-map

Indledning

Belastningen af forurenende stoffer i Utterslev Mose skal begrænses for at sikre, at vandområdet lever op til målsætningerne i Statens Vandområdeplaner 2021-2027. Utterslev Mose er i Vandområdeplanerne målsat til at den økologiske kvalitet skal ændres fra moderat tilstand til god tilstand. Miljømålet skal nås ved bl.a. at reducere fosforbelastningen i mosen. Teknik og miljøforvaltningen har planlagt en række tiltag for at reducere fosforbelastningen. Ét af disse tiltag er, at forsyningerne skal begrænse antallet af overløb fra kloakken.

Status

HOFOR ejer overløbs-bygværkerne UM16, UM17b, UM18, UM19b og UM21 som i dag aflaster ristet, regnopblandet spildevand mellem ca. 1-5 gange om året til Utterslev Mose. Bygværkerne er alle placeret i HOFORs forsyningsopland på den sydlige side af mosen. Overløb fra kloakken sker når kapaciteten i det fælleskloakkerede opland ikke er tilstrækkelig under regn. Overløbet sikrer, at der ikke sker opstuvning af spildevand på terræn eller i kældre.

Plan

Som et led i at sikre målopfyldelsen om et bedre vandmiljø i Utterslev Mose er det i Københavns Kommunes Spildevandsplan 2018 angivet at alle overløbene til mosen skal begrænses til maks. 1 gang om året. Det skal i dialog med vandområdemyndigheden konkret sikres, at overløbene nedbringes til et niveau, så det sikres at kravene fastsat i statens vandområdeplaner kan overholdes. Det er for overløbene UM16-UM21 beliggende på sydsiden af mosen besluttet at denne nedbringelse skal opnås ved etablering af bassinvolumen tilkoblet fælleskloakken.

Projektbeskrivelse og ejerforhold

Der etableres et rørbassin på ca. 5.500 m3 langs mosens sydlige side for at tilbageholde overløbsvandet fra overløbsbygværkerne UM16-UM21. Rørbassinet tilsluttes et eksisterende bassinvolumen og rørbassin vest for Hareskovvej. Det nye rørbassin skal i den forbindelse krydse under Hareskovvej. Ved at etablere et volumen på de ca. 5.500 m3 og sammenkoble det med det eksisterende volumen, nedbringes den gennemsnitlige årlige udledning af overløb til mosen med ca. 80 %. Det forventes at et eller flere af de eksisterende bygværker benyttes til de væsentligt reducerede overløb i fremtiden.

 

Skitsering af projektet. Røde punkter = Udløbsbygværker. Rød linje (øst for Hareskovvej) = Planlagt nyt rørbassin. Grøn cirkel = Rodzoneanlæg og eksisterende bassinvolumen. Grøn linje (vest for Hareskovvej) = Eksisterende rørbassin.

Øst for Hareskovvej etableres rørbassinet primært i stien langs de grønne arealer og i vejen i Mosesvinget.  Projektet vil i 2024-2025 gennemføre design- og projekteringsfase med forventet udførelse fra 2026-2028. HOFOR skal eje, drifte og vedligeholde rørbassinet og dertilhørende tekniske installationer.

Miljøforhold

Når projektet er gennemført, vil bassinet reducere det samlede overløb fra UM16-UM21 med ca. 13.000 m3 ristet, opblandet spildevand om året, som via fælleskloakken vil blive ført til renseanlæg i stedet for at blive udledt i mosen.

Ændring af årlige udledte vandmængder

Berørte matrikler

Matrikel nr.

Ejerlav

Påbud

Arealerhvervelse

Rådighedsindskrænkning

Permanent (ejerskifte)

Midlertidig (brugsret)*

Permanent (servitut)

Midlertidig**

3414

Brønshøj

 

 

 

X

 

3419

Brønshøj

 

 

 

X

 

3415

Brønshøj

 

 

 

X

 

7000ac

Brønshøj

 

 

 

X

 

7000b

Brønshøj

 

 

 

X

 

7000c

Brønshøj

 

 

 

X

 

7000e

Brønshøj

 

 

 

X

 

* En midlertidig arealerhvervelse dækker over en fuld brugsret til et specifikt, afgrænset areal til fx arbejdsareal i en tidsafgrænset periode, typisk i forbindelse med anlægsfasen.

** Ved midlertidig rådighedsindskrænkning forstås en tidsafgrænset ret til adgang eller delvis brug af arealerne for projektets anlægsfolk. Typisk kan grundejer fortsat selv disponere over arealet under hensyntagen til den midlertidige rådighedsindskrænkning.

Alle indgreb i form af arealerhvervelse eller rådighedsindskrænkning på de berørte matrikler kan gennemføres ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår. De permanente rådighedsindskrænkninger (servitutter) vil blive tinglyst på ejendommene.